„Не мога да кажа, че съм мастит диригент. Колко голям диригент съм, само публиката може да каже…“ - интервю на акад. Недялков от 2011 г.

„Ако има някой, който да обича тази къща и това радио това съм аз, защото никъде другаде не съм работил нито един ден… Човек, който дръзне да пише за малките, трябва да има този талант, да има мелодичен дар от природата, от Бога, от сърцето му да извират тези мелодии…“

Думите са на основателя на Детския радиохор, негов главен диригент и художествен ръководител в продължение на повече от 5 десетилетия – акад. Христо Недялков.

Роден е на 1 септември 1932 г. в Дряново. Завършва Музикалната академия през 1956 г. и Българското национално радио е първата му и единствена месторабота. Назначен е като музикален оформител през 1957-ма (така са наричали музикалните редактори тогава). През 1960 г. създава Детския радиохор, който под негово ръководство прославя България по целия свят. Съставът изнася хиляди концерти в над 30 страни по света, на територията на 4 континента. Само в Япония хорът е имал 18 турнета и над 500 концерта в 150 града.

      „Балсам цвете“, японска народна песен, обработка Ямамото Наузуми

Освен като диригент, Недялков има приноси и като композитор – автор е на над 400 хорови и солови песни за детски и женски хор, с клавирен съпровод или а капела, някои от най-известните, с които са израснали поколения.

      „Зимна песничка“, текст: Иван Спасов, музика: Христо Недялков
      „Здравей, първи клас“, текст: Димитър Светлин, музика: Христо Недялков

Детският хор на БНР е лауреат, носител на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от много национални и международни хорови конкурси и фестивали, а през 2002 година Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостоява с титлата „Посланик на европейската култура“.

От 2013 г. главен диригент и художествен ръководител на Детския радиохор е Венеция Караманова.