Звукозаписното и концертно студио на БНР днесБНР
Звукозаписното и концертно студио на БНР днес

Историята на най-голямото Първо студио на БНР е неразделна част не само от историята на Радиото, но и от българската култура. Всички най-големи наши инструменталисти и певци, оркестри, камерни състави и хорове са правили и правят в него ценни записи за музикалния фонд на медията.

Студиото е проектирано заедно с новата сграда на Радио София на бул. „Драган Цанков“ №4 в някогашната вилна зона на столицата от немски архитекти малко преди началото на Втората световна война. Изграждането й започва през 1938 г., а Първо студио е било нейното сърце още в първоначалните строителни планове. Основният строеж на сградата е завършен през 1941 г., след което германската фирма Telefunken оборудва новия радиодом с най-модерни за времето си технологии. Новите студиа са открити през 1942 г. (откриването на Първо студио е на 1 април) и са сочени като най-модерните на Балканите. В книгата си „История на българското радио“ проф. Веселин Димитров цитира колоритното описание на радиотехника и звукорежисьор Иван Хаджийски на музикалното студио: „През това фоайе (на новия радиодом – бел. ред.) се отиваше за голямата концертна зала с наредени столове за около петстотин места и широки балкони. От двете й страни минаваха коридори с гардероби и закачалки за посетителите-гости, за оркестрантите и за служебния персонал. За нас тази зала беше най-голямото – Първо студио. В него репетираха и провеждаха предаванията си нашите най-големи музикални състави: Софийската филхармония, радиохорът и др.“ Първо студио се превръща в място за запис на класическа музика, но и за концерти. Концертите на живо са били голяма част от радиопрограмата и с построяването на това студио се разкриват нови възможности за музицирането на по-големи състави.

През зимата на 1944 г. по време на англо-американските бомбардировки над София е съборена задната част на Първо студио. След войната то е изцяло реставрирано. По време на въздушното нападение над столицата на 24 май 1944 г. е разрушена зала „България“ с най-големия орган, съществувал някога у нас, и в периода до възстановяването й през 1949 г. в Студиото осъществява репетиционната си дейност и изнася концерти Държавният симфоничен оркестър при Дирекцията на радиоразпръскването към Министерството на информацията и изкуствата (по-късно се преименува на Софийска държавна филхармония). Тук се провеждат и първите концерти на гостуващите съветски ансамбли, първите литературни четения на съветските писатели Иля Еренбург, Константин Симонов, Борис Полевой и др., както и най-различни мероприятия на музикални и драматични състави с или без публика.

Първо студио става „дом“ на Симфоничния оркестър, основан през 1948 г., и на Биг бенда на Радиото, създаден през 1960 г. – два от емблематичните му музикални състави, които са неизменна част от културния живот на столицата. Тук музикантите репетират, записват за фонда на Радиото и правят концерти.

В разговор с Димитрина Кюркчиева за предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ композиторът Кристиян Бояджиев разказва за създаването на Първо студио и великолепната му акустика, за първите оркестри на Радио София и разнообразните прояви в Студиото.

      Кристиян Бояджиев – запис 2011 г.

При всички ремонти на Първо студио през годините стремежът е да се запази уникалната му акустика. Оригиналната звукозаписна кабина е била много малка. През 70-те години на миналия век в централната част на балкона на Студиото е изградена нова апаратна с голям пулт за многоканално смесване, която, с оглед на по-съвременните изисквания на звукозаписната технология, през 1996 г. е разрушена и на нейно място е направена съществуващата в момента апаратна.

Размерите на Първо студио (с площ 420 кв. м и обем 4 500 куб. м), отличната му акустика, оборудването с богата гама от инструменти и работата на високо квалифицирани технически екипи го превръщат в едно от най-добрите места за звукозапис. Извън концертните зали е единственото студио в България, което предоставя чудесни възможности за изпълнение и запис на симфонични, кантатно-ораториални творби с хор и солисти, всички големи музикално-сценични произведения, филмова музика. Така през годините звуковият фонд на Радиото се обогатява със записи на произведения, които някога са се просвирвали само от грамофонни плочи или са звучали в директни предавания от столични концертни зали, зала „България“, Военния клуб, Софийската опера, или при пряко излъчване на концерти от други български градове, или чрез радиообмена с чужди радиостанции. Днес БНР е най-големият продуцент на музика, драматургия и детски предавания в България.

През 2009 г. е изцяло подменено техническото оборудване в звукорежисьорската апаратна на Първо студио, с което то напълно отговаря на най-съвременните изисквания на звукозаписната индустрия. Възможностите, които Студиото предлага – акустични и технологични (опцията да се записва и едновременно записът да се слуша във всяка точка на света чрез интернет), повишават интереса на чуждестранни продуценти и заявките за звукозапис от външни фирми се увеличават. Българските музиканти се оказват едни от най-търсените професионалисти както у нас, така и в чужбина. Много от записите за филмови продукции, направени в най-голямото студио на БНР, са отличени с награди. В него е записана музиката за испано-аржентинския филм „Тайната на нейните очи“ на режисьора Хуан Хосе Кампанела, спечелил Оскар за най-добър чуждоезичен филм за 2010 г., а също и музиката за френския филм „Изток – Запад“ на Режис Варние с участието на Катрин Деньов, за американския анимационен филм „Игор“ (композитор Патрик Дойл), българския филм „Тилт“ и др. Звукозаписният екип на БНР е получавал поръчки и от Холивуд.

В Първо студио са записвали известни диригенти като Коста Колев, Христофор Раданов, Красимир Кюркчийски, Христо Недялков, Емил Табаков, Васил Казанджиев, Милен Начев, Методи Матакиев, Васил Стефанов, оперните певци Николай Гяуров и Райна Кабаиванска, световноизвестният италиански композитор на филмова музика Енио Мориконе.

В Студиото правят записи и изнасят концерти всички радиосъстави – Симфоничият оркестър, Смесеният хор, Биг бендът, Оркестърът за народна музика, Детският радиохор и вокалната група „Радиодеца“, различни камерни ансамбли и хорове, симфонични оркестри, изпълнители-солисти, джаз и рок-формации от България и целия свят. В звукозаписното и концертно студио на БНР традиционно се провеждат и фестивали като „Музика нова“ – форум на авангардната музика, „Пианисимо“ – за съвременна клавирна музика, „Аларма пънк джаз“, организиран от програма „Христо Ботев“, конкурсът за нова българска поп и рок музика „Златна пролет“ и др. Всяка година през януари се провежда концертът на лауреатите от конкурса „Млади фолклорни таланти“ – единствения конкурс в националния радиоефир за народна музика с участие на млади певци и инструменталисти. Първо студио е домакин и на други големи прояви – директни предавания с публика – традиция, която датира още от създаването на държавното радио, детски конкурси, джаз срещи, културни салони, представяне на книги, рекламни инициативи, а в последните години и на големите радиопразници.

Като член на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) БНР активно участва в международния музикален обмен. Концертите, с които Радиото участва в програмите на тази организация, се излъчват от Първо студио.

Звукови хроники „Радио – любов моя”: Първо студио на БНР