БНР

50 години Хоризонт

Един зрял и осъзнат живот за стотици журналисти, звукорежисьори, звукотехници, монтажисти, музикални редактори и много други съпричастни. Половинвековна неизчерпаема история на визионерството, ентусиазма, самоотвержеността и дори голяма доза радиолудост.

Историята започва на 4 януари 1971 година, часът е 6 сутринта, когато говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата информационно-музикална програма „Хоризонт“.

И като всяко паметно събитие, си има и възторжена история за журналиста Владимир Костов, който от записки на един трамваен билет диктува на секретарката си Мария Стефанова (майката на радиожурналиста Чавдар Стефанов) схемата на тогава създаващата се радиопрограма „Хоризонт“. Три години по-късно, през септември, програмата става 24-часова. Носещата ѝ конструкция остават новините на всеки кръгъл час, а водещото начало е отговорността към всяка информация. Променящите се новинарски сигнали се превръщат в звукови емблеми на Хоризонт.

Програмата винаги е устоявала на изпитанията на времето. Въпреки политическата конюнктурата, тя е била винаги крачка напред, търсеща, провокираща и новаторска. И завинаги ще остане в паметта на слушателите си с емблематичните си предавания. А те са много…

Аудио разходката из половинвековната история на „Хоризонт“ създаде Виолета Ашикова с гласовете на някои от знаковите имена на програмата и звуци от предавания и събития:

Отбелязването на 50 години програма „Хоризонт“ е доказателство, че всички ние отдадените последователи на ярките имена на родната радиожурнаистика пазим духа на Старата къща. Продължаваме да звучим отговорно и следваме онази себеотверженост и визионерство, с качествена журналистика и качествени новини с репортерите и кореспондентите на БНР и „Хоризонт“ в цялата страна и в различни части на света.

Автор Виолета Ашикова

Програма „Христо Ботев“ – име, което остава

По решение на Задграничното бюро на БКП в Москва и под ръководството на Георги Димитров от столицата на СССР започват излъчвания контрапропагандните радиостанции „Христо Ботев“ и „Народен глас“, с три предавания през деня и нощта с продължителност по 1 час. Предаванията започват на 23 юли 1941 година и продължават до 22 септември 1944 година. Главни редактори са Васил Коларов, Станке Димитров-Марек и Вълко Червенков. По радиостанция „Христо Ботев“ на 17 юли 1942 година Георги Димитров оповестява програмата на Отечествения Фронт, прочетена от нейния отговорен редактор Карло Луканов. (Енциклопедия А –Я, БАН, Българска енциклопедия, София 1974 година)

На 1 октомври 1953 година първа програма на радио „Христо Ботев“ започва да излъчва половинчасови предавания на Радио Москва.

Направените през 1970 година проучвания на интересите на слушателите водят до „…осъществяването на една цялостно нова концепция и една реорганизация на програмите, която влиза в сила от 4 януари 1971 година”. Предстоящите промени представя директорът на Българското радио Рад Каменски във вестник  „Радио-телевизионен преглед” (4-10 януари 1971 г.)

„На мястото на съществуващите досега I, II и III (УКВ) програми, които всъщност представляваха три варианта на една програма, като малко се различаваха по съдържание и оформление, от 4 януари т.г. се въвеждат три нови програми на Българското радио… – информационно-музикалната програма „Хоризонт”, програмата „Христо Ботев”, която запазва всичко онова от досегашните програми на радиото, което получи високата оценка на слушателя и литературно-музикалната програма „Орфей”, част от която ще се предава чрез стереофония .”

Капсулата на Времето в моментната снимка от ефира

Толкова много човешки съдби, толкова много звуци, толкова много заглавия на предавания, раждания и отпътувания. Толкова много любов, омраза, сила, слабост и… продължение – днес в „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“, който според мнозина е своеобразен наследник на предаването от миналия век „Добър ден“. Говорят тези, които са на местата си пред микрофона, на редакторския пулт или в креслата за управление: на директорското – Митко Новков, на поста главен редактор – Светлана Димитрова. Главен герой в Звуковата капсула с откъси от предаването на живо и с включвания по телефона (заради пандемията) са редакторите и водещите от екипа на „Нашият ден“ в началото на 2021 година: Любомира Константинова, Росица Александрова, Светлана Тодорова, Анелия Торошанова, Таня Любенова, Стефани Ангелова, Нина Цанева, Александър Райчев, Кирил Чобанов, Грациела Ингелска и водещата на изданието – Мария (Мира) Христова.

Капсулата на Времето е предадена в Златния фонд на БНР. Точно навреме. Нека пътува и стигне до предназначението си – излъчване в ефира на БНР през 2071 година. Нашите звуковите подписи за следващите 50 години.

Автор Мария (Мира) Христова