Преди 20 години на 4 февруари, след седмици на многохилядни протести, гражданите на България спечелват своята битка за демокрация. На този ден идва развръзката на тежката политическа криза в страната, настъпила след протестите срещу управлението на правителството на БСП начело с Жан Виденов, резултатът от което са фалирали банки, разрушена национална икономика, галопираща инфлация, мизерни заплати и стопени спестявания на българите. В началото на февруари 1997 г. България е изправена пред хиперинфлация, след като за по-малко от два месеца цената на 1 долар от 500 достига 3000 лв.

Въпреки масовите стачки и демонстрации заради тежката икономическа ситуация, БСП настоява да състави нов кабинет и на 8 януари парламентарната й група номинира за премиер министъра на вътрешните работи в оставка Николай Добрев. След отказа на президента Желю Желев (11 дни преди да предаде поста на своя наследник Петър Стоянов) да връчи мандат на БСП за формиране на правителство, въпреки че е задължен по конституция, опозицията обявява национална стачка и организира протестно шествие. На 10 януари демонстрантите щурмуват Народното събрание. Полицията и вътрешните войски със сила разпръскват протестиращите, има ранени граждани.

В тази драматична обстановка новият президент от СДС Петър Стоянов, встъпил в длъжност на 22 януари, започва консултации с политическите сили за съставяне на ново правителство, като връчва проучвателен мандат първо на най-голямата парламентарно представена партия – БСП. Исканията на опозицията и протестиращите граждани са: провеждане на предсрочни парламентарни избори и слагане на край на управлението на социалистите.

На 4 февруари Николай Добрев и новият лидер на БСП Георги Първанов трябва да обявят решението – дали ще върнат на президента Стоянов мандата за съставяне на правителство или ще предложат нов кабинет. През целия ден политическите сили водят преговори и консултации. Първанов и Добрев отиват още сутринта в президентството, но излизат през заден вход и не правят публични изявления. Следобед отново се връщат за свиканото от президента заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, продължило 3 часа, след което е обявено официално, че БСП се отказва от мандата, а държавният глава ще насрочи предсрочни парламентарни избори през април. Протестите и блокадите в страната трябва да бъдат прекратени. Постигнатите договорености са скрепени с декларация за национално съгласие, подписана от всички политически сили. След заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност президентът Стоянов прави обръщение към множеството граждани, събрали се пред сградата на Президентството.

      Петър Стоянов – документален запис от 1997 г.

Така завършва този паметен ден. Николай Добрев взема важно и трудно решение въпреки несъгласието на част от съпартийците си и обвиненията, че предава доброволно властта в ръцете на СДС. След края на кризата в България започват реформи, въведен е валутен борд, подадена е молба за членство в НАТО, страната ни получава покана за преговори в ЕС.