Театър „Сълза и смях“
      Откъс от постановката „Имат думата аристократите“ от Николай Погодин
Режисьор Филип Филипов, участват актьорите Георги Гайтаников и Петър Чернев – запис 1967 г.

Театърът е храм на изкуството и духа, зареден със светлина и творяща енергия. По думите на нашата известна театрална и киноактриса Цветана Манева „… театърът е мястото, където се лекува духът… Театърът е храм на свободата, на полета на човешкото въображение и фантазия“. На тази духовна кауза вече 125 години служи Драматичен театър „Сълза и смях“, който е приемник на името на най-старата професионална столична театрална трупа, създадена през 1892 г., 12 години преди основаването на Народния театър „Иван Вазов“.

От създаването на „Сълза и смях“ до днес на сцената му са представени стотици пиеси от българската и световната класика. От нея са започнали творческия си път едни от най-големите режисьори и артисти – от легендарното поколение от времето на родоначалниците на българския театър до съвременните театрални звезди.

Интересен факт е, че в периода от 1892 до 1903 г. трупата „Сълза и смях“ е ползвала гласувана от Народното събрание субсидия. Основите на директорската институция в българския театър, на режисьорските разпределения и на първите правилници за вътрешния ред в една трупа на професионално ниво са създадени в тези първи години от съществуването на „Сълза и смях“. Първите стипендии за професионално обучение на български драматични артисти, сред които са Кръстьо Сарафов, Васил Кирков, Адриана Будевска, Гено Киров и Вера Игнатиева, на композитора Панайот Пипков и др. в Германия, Русия и Франция са осигурени от „Сълза и смях“.

В исторически аспект трупата, която по-късно се превръща в първоосновател на Народния театър, преминава през най-различни перипетии – закриване, ново формиране, преобразуване. От нея се създават трупите на Сатиричния театър и на Нов драматичен театър „Сълза и смях“. На откриването му през 1967 г. е представена постановката на пиесата „Имат думата аристократите“ от Николай Погодин с режисьор проф. Филип Филипов, който е основател и пръв художествен ръководител на театъра.

Днес театър „Сълза и смях“ е със статут на Открита сцена, приемаща до 45 външни представления месечно, благодарение на което поддържа изключително богат репертоар – от нови независими проекти до утвърдени хитови спектакли. „Сълза и смях“ остава любима дестинация за софийската театрална публика и продължава добрите традиции.

Поради изключителната си архитектурна стойност през 1978 г. сградата на театъра на централната улица „Г. С. Раковски“ № 127 е обявена за паметник на културата.