Хор „Христина Морфова“
      „Славей ми пее“ – текст: Богдан Морфов, музика: Георги Златев-Черкин – запис от 1986 г.

Емблематичният женски хор „Христина Морфова“ при Народно читалище „Д-р Петър Берон“ – София, е първият български състав, донесъл на страната ни първа награда от международен хоров конкурс – в Ланголен (Великобритания) през 1965 г. В богатата му колекция от награди са лауреатски звания и златни медали от национални фестивали и международни хорови конкурси, сред които са и тези в Мидълзбро (Великобритания), Лайпциг (Германия), Гориция (Италия), Толоса (Испания), Анкара (Турция), Варна и др. Има многобройни концерти в Чехия, Словакия, Унгария, Германия, Холандия, Италия, Гърция, Израел, Македония, Румъния, Белгия, Австрия и в още много други страни.

Хор „Христина Морфова“ е основан през 1936 г. от проф. Людмила Прокопова, пианист и музикален педагог, за увековечаване името на българската оперна прима Христина Морфова, наречена „българският славей“. Репертоарът му обхваща произведения от различни музикални епохи и стилове –  от предкласиката до наши дни, от хорови миниатюри до кантатно-ораториални произведения. Съставът има студийни и документални записи в Радио София, Радио Бремен, Холандското радио, както и издадени грамофонни плочи, дискове и телевизионни филми. Оперната певица Райна Михайлова, бивша солистка в хора, разказва за историята му и личността на Христина Морфова в интервю на музикалния редактор Жейна Папазова.

      Райна Михайлова – запис от 1986 г.

Дълги години главен художествен ръководител на женския хор „Христина Морфова“ е именитата българска диригентка проф. Лилия Гюлева (1933 – 2003 г.). Под нейно ръководство той печели редица награди и златни медали на конкурси и фестивали и се утвърждава като един от най-добрите български състави, който представя художествените достижения на нашето хорово изкуство и зад граница. Като професор по хорово дирижиране в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София проф. Гюлева подготвя много млади таланти, които имат успешна кариера в страната и чужбина. Тя е автор на първия български учебник по хорознание и на много други помагала и материали. Била е член на международни журита и ръководител на майсторски класове по дирижиране в България, Португалия, Япония и Гърция и лектор на международни семинари в Австрия, Словения, Япония и Македония. Проф. Гюлева е основател на Балканския хоров форум.

Вече 13 години главен художествен ръководител на хор „Христина Морфова“ е известният български диригент, педагог и общественик акад. Емил Янев, а от 1996 г. диригент на състава е Таня Никлева-Владева, ученичка на проф. Лилия Гюлева. Тя е носител на множество награди, сред които е и първа награда на първия Международен конкурс за млади хорови диригенти в Будапеща през 2001 г. За това си постижение Таня Никлева-Владева е номинирана за годишната музикална награда „Кристална лира“, присъждана от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство.