„България – дела и документи“. Някогашната радиорубрика, която много слушатели помнят и днес, е истинско явление в програмата на тогавашното ни Радио. Всяка сутрин в 7:15 ч. сигналът с мелодията на популярната народна песен „Откак се е, мила моя майко ле, зора зазорила“ обявява началото на предаванията, които са в ефир от октомври 1970 г. Дълги години те представят в патетичен стил събитията, случили се на съответната дата.

Рубриката „България – дела и документи“ се ражда, за да ознаменува общонационалното честване на 1300-годишнината от създаването на българската държава. В подготовката й участват историци, публицисти, писатели и журналисти. Първо звучи на вълните на програма „Хоризонт“, а след това, поради големия слушателски интерес, и по програма „Христо Ботев“. Водещите, сред които са журналистите Валентин Зурлев и Елисавета Попова, както и участниците в предаванията разгръщат пред микрофона златни страници от българската история – от времето на Аспарух, през покръстването на българите от княз Борис I и Златния Симеонов век, та чак до войните на Балканите и участието на Българската народна армия в Отечествената война, записала с кръвта си славни битки. Достойно внимание е отделено на велики българи. В рубриката също така се прелистват страници от по-новата ни история. Отбелязват се паметни дати и събития, свързани с комунистическото ни минало и управляващата тогава БКП. Освен от историята, в ефира се редуват и теми от други области – политика, общество, икономика, култура, музика, религия, фолклор, които отразяват духа и ценностите на времето.

Кратка, почиваща на исторически документи и факти и с общобългарска значимост, рубриката „България – дела и документи“ достойно извървява своя ефирен път, като оставя трайна следа в спомените и съзнанието на поколения българи. Да си припомним за нея.

      За историята на песента „Откак се е, мила моя майко ле, зора зазорила“, запазена през вековете и за вековете – запис от 1980 г.
      Процесът срещу Георги Димитров пред Лайпцигския съд – запис от 1978 г.
      За Кръстьо Сарафов и спомен на Ирина Тасева за големия артист – запис
от 1981 г.
      Акад. Любомир Илиев разказва за математическото дарование и делото на акад. Никола Обрешков – запис от 1986 г.
      Иконом Васил Гяцов и Начо Милев от асеновградското село Тополово
за Архангеловден – запис от 1990 г.