Корица и илюстрации от Николай Райнов (издание от 1931 г.)
Корица и илюстрации от Николай Райнов (издание от 1931 г.)

През 2012 г. Световната организация за детски театър обявява 20 март за Световен ден на театъра за деца и младежи. Неговото отбелязване е вик към нас, възрастните, да открехнем прозорчето на театралната магия – там, където се сливат видимото и невидимото, реалното и фантастичното, към света на детската душа. Като художници да изваяме прекрасна картина на духовност и възвишена емоция върху бялото платно на чистата детска душевност.

Днешното възпитание на детето се извършва не само в семейството, но и в детските градини, училищата, на улицата, в интернет, където то не винаги може да се научи на взаимно разбирателство, приятелство и търпение. А театърът е точно това място, което допринася за развитието на въображението, искреността и добротата. Театърът може да стане за по-младото поколение наистина лоялен помощник в живота.
Децата са най-добрите зрители. Те са най-благородните, отзивчиви и експанзивни зрители. В крайна сметка те не просто гледат, а винаги са активни участници в пиесата. Дори в нашето прагматично време те са готови с пълна вяра да се намесят в театралните действия, което е невъзможно в театъра на „възрастните“.

Световната организация за детски театър – АССИТЕЖ (фр.: ASSITEJ – Association Internationale du Théâtre de l’Enfance et la Jeunesse) е международна неправителствена организация, създадена през 1965 г., обединяваща всички театрални работници, които посвещават работата си на младото подрастващо поколение. Неин президент става Ивет Харди от Кейптаун (ЮАР).
Целите на създаване на AССИТЕЖ са: образование и развитие на децата и младежите чрез средствата на театралното изкуство; обмен на идеи и културни традиции между театралните дейци от различни страни и международно сътрудничество на професионалисти, формиращи театъра за деца и младежи.

Ако вярвяме в изкуството като основно човешко право трябва да разширим представите си за това, какво може да бъде театърът. Достъпът до него е възможен не само в театралната зала, но и в прашен вътрешен двор, класна стая или бежански комплекс. Магията на театралния спектакъл преобразява пространство и време, бит и култура. Театърът винаги се занимава с трансформация. Тя активира въображението и развива неочаквани възможности. Ако не можем да доведем детето до театъра, то можем да доведем театъра при децата. Такава е ролята на детския радиотеатър.

Предлагаме ви да чуете детската радиопиеса „Княз и чума“ от Николай Райнов за необикновените приключения на един княз, който преминава през какви ли не перипетии, за да достави здраве и щастие за своите поданици. Може би първото българско фентъзи е книга, издадена за пръв път през 1931 г. и още веднъж – през 1939 г. Литературното произведение е открито и реализирано в радиовариант от режисьора Юри Статков.

„При чумата”, излъчен на 14 юли 2007 година:

„В каменното царство на змея”, излъчен на 21 юли 2007 година:

„Дарът на безсмъртието”, излъчен на 28 юли 2007 година:

Автор на драматизацията: Юри Статков
Редактор: Мая Бениеш
В ролите: Мариан Бачев, Борис Луканов, Кирил Кавъдарков, Ангел Георгиев, Николай Антонов, Валентин Ганев, Ицко Финци, Михаил Петров, Марин Янев, Йорданка Стефанова, Йоана Буковска, Росена Драчева, Жени Филипова, Майа Динева, Катя Иванова и Маргарита Хлебарова

Екип в студиото: Живко Марев и Димитър Василев
Музикално оформление: Жени Монева
Звуково оформление: Силвия Гочева

Николай Райнов е енциклопедична личност, съчетаваща писателя, преводача, художника и изкуствоведа. През своя творчески път, той написва 60 оригинални художествени и научни произведения. За деца е преразказал огромно количество приказки (30 сборника), български и от цял свят. Освен вълшебства и чудни приключения, в тях се вплитат философски размисли за живота и смъртта. „Княз и чума“ е своеобразен връх в приказния му свят. Книгата е с обем на роман, с прекрасни цветни илюстрации от автора. Сюжетът е приказен, с невероятни пътувания във времето.